Решение на Върховния съд в Ню Йорк да откаже разглеждане на жалба

...
Решение на Върховния съд в Ню Йорк да откаже разглеждане на жалба
Коментари Харесай

Унищожени графити донесоха $6.7 млн. на авторите им

Решение на Върховния съд в Ню Йорк да откаже разглеждане на жалба на G&M Realty, която унищожила графити през 2013 година, циментира правосъдното решение, с което на художниците бяха присъдени 6,75 милиона $. Строителният предприемач бе глобен с гигантската сума за заличаване на творбите на 21 улични художници в склад в Куинс, прочут като комплекса 5Pointz, написа " Ню Йорк таймс ". Адвокатите на художниците по създание завоюваха и делото на по-низшите инстанции, които постановиха, че графити - типично преходна форма на изкуството - са задоволително значими, за да бъдат предпазени от закона.

Решението " утвърждава концепцията, че уличното изкуство би трябвало да бъде ценено и защитавано, а не преследвано и унищожавано ", сподели в изявление Ерик Баум, юрист на художниците. " Значението на това решение е, че федералният закон пази освен творби на изкуството, изложени в МоMA или Лувъра, само че и обществени графити, основани с позволение. "

Съгласно Закона за правата на образните актьори, приет през 1990 година, публичното изкуство, даже и създадено върху непозната благосъстоятелност, се употребява със законова отбраната. Законът упълномощава съдилищата да налагат обезщетения до 150 000 долара за произведение с „ приета значителност “, ако притежателят на парцела го унищожи.
 
Адвокатите на G&M Realty настояват, че езикът на закона е " неразбираем " и условието за „ приета значителност " е несигурно. Предприемаческата компания е учредена от Джералд Уолкоф, който е сключил съглашение с графити артистите да употребяват изоставения склад в Лонг Айлънд Сити, Куинс, като законно графити леговище. Художници от целия свят са пристигнали  да рисуват по стените му. Но в едно ранно ноемврийско утро през 2013 година бояджии покрили огромна част от творбите им с бяла замазка. 

Последвал цивилен развой, в който юристите на Уолкоф твърдели, че постройките са негови, и може да прави каквото си желае с тях. Но съдът решил, че Законът за правата на образните артисти е бил нарушен. През февруари 2018 година федерален арбитър Фредерик Блок глобява Уолкоф 6.75 млн. $ - оптималната допустима глоба - с претекста, че е работил съзнателно, когато унищожил графитите. " Ако не беше наглостта му, това обезщетение нямаше да бъде такова ", сподели съдията в решението си.

Волкоф умря на 83 години през юли, два дни преди юристите му да подадат петиция пред Върховния съд. 

Мари Сесил Флагел, говорителка на художниците от 5pointz, разяснява, че последните седем години са минали в правосъдни борби:  " Седем години по-късно цялото изкуство е изчезнало и не може да бъде върнато назад ". Но тя назова края на случая " победа за образните актьори и техните морални права ". Адвокатът Донйейл Г. Редвис, който специализира в интелектуалната благосъстоятелност и е следил случая, го разказва като „ Битката сред Дейвид и Голиат ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР